3D TRÄNING

3D Träning - Funktionell biomekaniksträning är läran om hur kroppens leder och muskler fungerar i tre olika rörelseplan.

Hur fungerar det?

3D Träning baseras på hur kroppen reagerar på de olika krafterna gravitation, underlagskraft, massa och moment. Eftersom dessa krafter bestämmer hur vår anatomi ser ut så vill 3D träning förbättra motståndskraften och samarbetet dem emellan – att skapa en balans i kroppen med både rörlighet och styrka. Det ger oss bättre förutsättningar att undvika skador och röra oss fritt i både vår vardag och träning. 

När passar 3D Träning?

Alltid! Vi lyder alla under samma fysiska lagar och kommer därför i stor mån kunna använda- och- dra nytta av träningsprinciperna för att få en välfungerande kropp. I 3D Träningen är individen alltid i centrum och det betyder att varje individ måste hitta sin funktionella tröskel i varje övning. Vi måste vara lyhörda och ta hänsyn till hur kroppen fungerar och ser ut samt skador och begränsningar av olika slag och anpassa övningarna därefter.

Fördelar med 3D Träning

Fördelarna med 3D träning är många. Om vi kan lära kroppen hantera de fysiska krafterna bättre, minskar onödig energiåtgång vilket gör att lederna samspelar bättre – och mår bättre. Samtidigt är kroppen i skick att användas för det vi har behov av, oavsett om det är idrotter eller vardagsaktiviteter.

Balans mellan rörlighet & Stabilitet

För att förstå hur kroppen reagerar på olika krafter måste vi också förstå att kroppen inte är stöpt i en fast form. Tanken bakom funktionell träning är baserad på principer som inte tenderar att ändras, vad som dock ändras är hur minsta motståndets lag ser ut i varje individ, hur vi lättast rör oss obehindrat. 

Kroppen är designad för att vara skonsam så krafter kan spridas ut på flera ställen samtidigt – om denna design upprätthålls kommer våra leder fungera utan problem under en väldigt lång tid och minska risken för skador. Vår uppgift är därför att se till att vi rör oss på det mest skonsamma sättet, vilket betyder att rörlighet och stabilitet hör ihop, och inte kan separeras. Därför behöver våra övningar var utformade så dessa två kopplas samman och kompletterar varandra. Är en del av kroppen för rörlig kommer den inte motstå krafter på ett effektivt sätt, har vi för mycket stelhet så kommer heller inte kraften spridas på rätt sätt i kroppen.

NYHET! På efterfrågan kommer gruppträning 3D-Online lanseras inom kort!